ajánló


***Bosnyák Viktória
TÜNDÉRBOSZORKÁNY
 
- Sári! Szerinted csodálkoznak majd, amikor Morcz Arankáról kiderül az igazság?
- Jaj, Dóri! Mit tudom én? Nekem különben is a tesióra a kedvenc fejezetem.
- Szerintem annál sokkal jobbak a Muci nénik.
- Akkor már inkább a pókos rész
- Neked mindig más tetszik, mint nekem. Abban azért egyetértünk, hogy ez iszonyú jó könyv? 
- Ez igaz. Már csak azért is, mert az Anyu minket is beleírt.
- Szerinted ez egy tűrhető könyv? Én biztos vagyok benne, hogy nem. Most csodálkozol, miért írtam tűrhetetlen könyvet. Bevallom, amikor írtam, egyáltalán nem érdekelt, nem is gondoltam erre. A "tűrhető" ugyanis olyan puha fedelű könyv, amit kényelmesen begyűrhetsz a farmeredbe, ha nem akarod kézben cipelni. 
- Próbáld csak ki, milyen a Tündérboszorkány. Kemény, igaz? Nos, akár tűrhető, akár nem, remélem, mégis elolvasod, mi történt a Békés Utcai Általános Iskola elhagyatott könyvtárában Lacival és Morcz Arankával!

***Fehér Klára
BEZZEG AZ ÉN IDŐMBEN

Ennek a könyvnek a hőse, Horváth Kati másodikos kereskedelmista, mindig kitűnő tanuló. Nemcsak szeret, de kénytelen is jól tanulni, hogy megtarthassa tandíjmentességét, hiszen még a húga is tanul, s édesapja nehéz munkájával nem sokat keres. Kati mindig kilóg a sorból. Konfliktusai abból adódnak, hogy mást tart fontosnak, mint a környezete. Néha kicsit rendetlen, néha kicsit szórt, de alapvetően jószívű, okos és szeretetre méltó.

Hősünk nem szívesen jár kereskedelmibe: orvos szeretne lenni, titokban tanul latinul, s arról ábrándozik, hogy egyszer majd egy nagy iskolát létesít, ahol rengeteg gyerek lesz, s mindenki azt tanul, amit akar, s ő lesz az iskolaorvos. Édesanyja sokszor mesél arról az időről, amikor ő volt annyi idős, mint Kati.
"Bezzeg az én időmben" - kezdi az elbeszélést, s a történetek valóban nem könnyű gyermekkorról szólnak. A megpróbáltatásokból azonban Katinak is jut éppen elég. Szerelmes lesz. A fiú végzős tanárjelölt, aki nemcsak a várva várt érzést kelti fel benne, hanem a szemét is felnyitja a környező valóságra. Ez a valóság nem olyan magától értetődő, mint Kati hitte, végül pedig durván beleavatkozik az ő életébe is: Magyarország háborúba lép, és a fiúnak be kell vonulnia.

***
Karl May
AZ EZÜST-TÓ KINCSE

Egy igazi szórakoztató művet ajánlunk neked, amely nem más, mint Karl May immár klasszikussá vált ifjúsági regénye: Az Ezüst-tó kincse. Úgyhogy ha kedved támad olvasni a szép téli estéken, akkor kapd elő ezt a lebilincselő könyvet! Egyet biztosan megígérhetek: kalandokban nem lesz hiány!

 
Eddig még nemigen volt olyan gyerek vagy felnőtt, aki - ha belekezdett Karl May valamelyik ifjúsági regényébe - unta volna, vagy kínkeservvel hónapok alatt jutott volna a végére. Így van ez Az Ezüst-tó kincsével is: aki hozzáfog, nem bírja letenni. Nem véletlen tehát, hogy Karl May könyvei oly nagy népszerűségnek örvendenek világszerte.

Az Ezüst-tó kincse az indiánok földjén játszódik, ahol találkozhatsz a Vadnyugat legendás hőseivel: ott lesz Old Firehand, Old Shatterhand és persze, Winnetou, akik hihetetlen bátorsággal küzdenek meg a mesés indiánkincsre törő, fosztogató bandákkal. A regénynek szinte minden sora új izgalmat kínál...

Sok-sok izgalomban, kalandban lesz részed, amíg kiderül, hogy milyen titkokat is rejt a Sziklás-hegység déli nyúlványai között megbúvó, szinte megközelíthetetlen tó, amelynek nevét oly sokan hallották már, de színét alig-alig látta valaki...

***
J.K. Rowling
HARRY POTTER
ÉS AZ AZKABANI FOGOLY


Első mondat:
"Harry Potternek volt néhány nem mindennapi tulajdonsága. Először is szívből utálta a nyári vakációt. Másodszor: vágyott rá, hogy elvégezhesse a házi feladatát, de ezt csak titokban, éjnek idején tehette. És végül: Harry Potter varázsló volt."
Részlet a könyvből:

Harry euforikus hangulata több mint egy hétig tartott. Úgy tűnt, még az időjárás is a győztesekkel ünnepel: a június közeledtével korai kánikula köszöntött be, s a diákoknak semmi máshoz nem volt kedvük, csak sétálgatni a parkban, egy nagy üvegből jégbe hűtött töklevet iszogatni, esetleg lejátszani egy-egy köpkőmeccset, vagy épp nézegetni a tó felszínén lustán lebegő óriáspolipot.
Ezek közül azonban semmit nem tehettek meg.

Damoklész kardjaként lebegett a fejük fölött a közelgő vizsgaidőszak, így parkbéli lustálkodás helyett a kastély ódon falai között kuksoltak, és erőnek erejével igyekeztek ellenállni az ablakokon betóduló nyári illatár csalogató kísértésének.
Csodák csodájára, néha még Fred és George Weasleyt is magoláson lehetett kapni; tanulniuk kellett az R.B.F. (Rendes Bűbájos Fokozat) vizsgáikra.
Percy a Roxfort kinálta legmagasabb szintű vizsgát, a RAVASZ-t (Rémisztően Agyfacsaró Varázstani Szigorlat) készült letenni. Mivel a Mágiaügyi Minisztériumban szeretett volna álláshoz jutni, színjelessel kellett diplomáznia.
 A vizsgadrukk ingerlékennyé tette, így súlyos büntetésre számíthatott az, aki esténként a klubhelyiségben hangoskodni merészelt. Volt azonban valaki, aki Percynél is jobban izgult a vizsgák miatt: Hermione.
Harry és Ron abba már beletörődtek, hogy sosem fogják megtudni, miként képes a lány egyszerre több órára járni; mikor azonban meglátták Hermione vizsgabeosztását, nem tudták tovább türtőztetni magukat.
A kézzel írott táblázat első oszlopa így festett:
HÉTFŐ
9 óra - Számmisztika
9 óra - Átváltoztatástan
EBÉD
13 óra - Bűbájtan
13 óra - Rúnaismeret

- Hermione - fogott bele óvatosan Ron, felkészülve arra, hogy a lány az első szó után dührohamot kap.
- Mondd csak... biztos, hogy így gondoltad ezt a beosztást?
- Mi van? - reccsent rá Hermione, majd kezébe vette a táblázatot, és gyorsan átolvasta.
- Igen, persze, pontosan így gondoltam
- Ha megkérdezhetem, hogyan akarsz egyszerre két vizsgát letenni, számíthatok a válaszodra? - érdeklődött Harry.

*** Oscar Wilde
A BOLDOG HERCEG

Egy oszlop tetején, magasan a város tetején állt a boldog herceg szobra. Tetőtől talpig arany borította vékony finom levelekben, két ragyogó zafír volt a szeme, s hatalmas rubint piroslott a kardja markolatán. Nem hiába csodálta mindenki. 
- Legalább olyan szép, mint egy szélkakas - jegyezte meg az egyik városi tanácsos, aki szerette volna, ha híre megy művészi ízlésének -, csakhogy nincs annyi haszna tette hozzá nehogy az emberek azt higgyék, hiányzik belőle a gyakorlati érzék, mert az aztán nem hiányzott. 
- Bár olyan lennél mint a boldog herceg! - sóhajtott fel a józan anya, mert nyafogott neki a kisfia, hogy hozza le neki a csillagokat. - A boldog hercegnek még álmában sem jut eszében, hogy nyafogjon valamiért. 
- Örülök, hogy akad legalább egy lény a világon, aki tökéletesen boldog - dünnyögte a csalódott férfi, amint a csodálatos szobrot bámulta. 
- Olyan mint egy angyal - mondták az árva gyerekek amikor kiléptek a székesegyházból ragyogó skarlátvörös kabátban és tiszta fehér kötényben. - Honnan tudjátok? - kérdezte a számtantanár. - Sose láttatok angyalt. - Dehogynem, álmunkban - válaszolták a gyerekek, és a számtantanár összeráncolta a homlokát, és nagyon szigorú arcot vágott, mert nem helyeselte ha a gyerekek álmodnak.


***
Szabó Magda
SZIGET-KÉK

Hogy milyen szín a Szíget-kék?
Nem sötét és nem is világos, olyan, mint a tenger, de olyan is, mint az ég, mégse hasonlít egyikhez sem, mert benne van a világ minden kéksége. 
Ez a soha nem látott kékség sugárzik majd a kísérleti lombikból, ha a tudósoknak végre sikerül előállítani a csodaszert, amitől a nagybeteg Mami rneggyógyul. 
Ezt várja szívszorongva Valentin, a kilencéves kisfiú, aki olyan kimondhatatíanul árva, arnióta Mami kórházban van, s ezt várja a Sziget minden polgára is, tele aggodalommal és reménnyel...


*** Nógrádi Gábor
SEGÍTSÉG, EMBER!

A papagáj dühöng, a nyúl haragszik, a kutya tanít, a póniló szomorú, a macska kicsúfol, a vízisikló ijesztget, a görög teknős röhög, a galamb dicsekszik, a tücsök felháborodik, a kanári kioktat, és minden állatunk panaszkodik, kér, könyörög: ésszel is szeress minket, ne csak szívvel! Tanuld meg nevetve, hogyan kell gondozni az állataidat!***
Michael ENDE
A VÉGTELEN TÖRTÉNET

A meseregény színhelye Fantázia, amely könyvünk főhősét Barnabást szerény külsővel, de hatalmas képzelőerővel megáldott és ezért társai által hazugnak tartott tizenegynehány éves könyvmoly kisfiút előbb csak képzeletben, később szó szerint is - magával ragadja. 
A lebilincselően izgalmas olvasmány arról szól, hogy Fantázia úrnője, a Kislány Királynő halálos veszélyben forog: az emberek megfeledkeznek róla és ha nem akad valaki, hogy képzeletével táplálja, minden lakójával együtt bekebelezi a Semmi
Elindul hát Atráskó, a könyv - a - könyben Barnabással egykorú hőse, hogy számos próbatételt leküzdve felkutassa és az embervilágból felhozza azt, aki a Kislány Királynőnek újra "nevet tudna adni". 
Ez pedig nem más, mint Barnabás, aki egyre inkább beleéli magát a "végtelen történetbe", annyira, hogy végül magába szippantja az a másik világ. ő pedig - és ez már a regény másik felének története -, miután nevet adott a Kislány Királynőnek, immár megszépülve, hatalmas és erős megmentőként járja be Fantázia országát, birtokában a talizmánnal. 
A kérdés csak az, vajon mire használja a lehetőségeket, sikerül-e igaz értékek irányába terelni vágyait. Mert ha nem és talmi célok elérésére tör, úgy jóvátehetetlenül elbukik és a birodalom örök foglyává válik...
***


"Művészet csak ott keletkezik, ahol szellem s kéz együttműködik."
Leonardo da Vinci


A „Da Vinci az ETO Parkban” kiállítás egy olyan embert mutat be, aki messze megelőzte korát. A kiállítás fellebbenti a fátylat az életét körülvevő legendákról és megvizsgálja, hogy szellemi öröksége miként hasznosul napjainkban. Jelen kiállítás Magyarországon először látható, a világ nagy országaiban azonban már látta a közönség: USA, Kanada, Baltikum, Mexikó, Dél-Korea, Spanyolország, Németország, Ausztria.

További részleteket itt olvashattok a kiállításról:

http://www.etopark.hu/davinci